Filosofie en algemene non-fictie

Wat is God? Filosofen & schrijvers op zoek

Ton de Kok

Prijs € 19,50
TaalNederlands
Bindwijzepaperback
Formaat13,5 x 21 cm
Omvang312 pagina’s
Illustraties
VerschenenDecember 2013
ISBN978 90 6868 633 3

Waarom is er iets en niet niets? Een adembenemende gedachte voor wie er even bij stilstaat. En omdat er iets is: het universum, de wereld, huis, tuin en keuken, stellen we ons vaak de beklemmende vraag wat eigenlijk de zin van dit alles is. Vijfentwintighonderd jaar lang hebben filosofen, schrijvers en dichters met dat mysterie geworsteld.

Ton de Kok is gepromoveerd in de geesteswetenschappen, oud-marinier, voormalig lid van de Tweede Kamer en tegenwoordig docent godsdienstfilosofie op een middelbare school in Amsterdam. Hij mengt zich regelmatig in het publiek debat op de opiniepagina’s van de landelijke dagbladen. Gevoed door zijn veelkleurige levenservaring geeft hij met een journalistieke pen in een persoonlijk document een boeiend beeld van de bestaansworsteling van bijna veertig filosofen en schrijvers met de vraag Wat is God?

Tussen Xenophanes (500 v.Chr.), met wie het boek begint en Harry Mulisch, met wie het wordt afgesloten, ontmoeten we onder anderen Plato, Lucretius, Thomas van Aquino, Eckhart, Pascal, Spinoza, Voltaire, Schopenhauer, Nietzsche, Sartre, Mann, Hesse, Camus, Hemingway en Kertész.

In de media

“Een prikkelende, goed geschreven geschiedenis van wat onze voorouders ooit ten einde raad “God” zijn gaan noemen. Zo sluit Gert Peelen zijn recensie af in de Volkskrant dd 22 februari 2014. Klik hier voor de recensie.

“Voor jongeren en volwassenen die zich nog niet (echt) in de filosofie verdiepten, moet dit een fantastisch boek zijn,” concludeert recensent De Raeymaeker op de website van de Vlaamse HUmanistisch Vrijzinnige Verenging. Lees de recensie.

In de Literaire Kroniek (VN) van 24-1-2014 schrijft Carel Peeters: “De Kok is een religieus omnivoor, hij laat duizend bloemen bloeien. Dat verklaart ook de familiaire toon waarop hij schrijft, alsof hij onder vrienden aan filosoferen en koffiedrinken is.”

Tjerk de Reus is kritischer, in het Friesch Dagblad van 18-1: download de recensie.

Trouw, Marijke Laurense: “Ton de Kok is docent godsdienst en filosofie op een vwo … Hij houdt zijn leerlingen bij de les met persoonlijk enthousiasme en smeuige bijzaken … Zo’n docent gun je elke (ex-)scholier.”

Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden