Nieuws

Sinterklaasavond op Het Loo in 1888

Sinterklaasavond op Het Loo in 1888

Delen:
delen via email delen via facebook delen via twitter
07 december 2012

Wat kreeg Wilhelmina op 8-jarige leeftijd van Sinterklaas? Ze beschrijft het tot in detail aan haar Engelse gouvernante Miss Elizabeth Saxton Winter:

 

 

Dear Miss Winter!


U weet dat ik U beloofde dat ik U alles over St. Nicolaas zou vertellen. […] Ik neem aan dat U wilt weten hoe hij gekleed was. Hij had een prachtige rode mantel aan met gouden band en daaronder een soort rood satijnen habijt, afgebiesd met witte kant. Zijn broek was wit met gele banden. Hij had een grote staf met een mooi handvat. Zijn gezicht was erg grappig; zijn ogen leken heel droog, ik geloof dat hij een masker droeg, alleen zijn lippen zagen er natuurlijk uit. Hij vertelde me dat mijn schrift netjes was, maar dat mijn lezen beter moest zijn. […]
Hij gaf me heel veel cadeautjes. Allereerst een aap met een baby. Alle kinderen kregen twee pakjes; ook Suzanna. De jongens kregen hoeden (Charlie heeft de naam ‘de verschrikkelijke’, Maurice de ‘overwinnelijke’) & overjassen. Ik kreeg een doos om leuke dingen te boetseren. Eerst kregen we pakjes om de beurt, eerst de kinderen, dan ik en Julie, maar na het diner bracht Smelting een hele mand vol en leegde die op de grond. Julie had veel plezier. Sinterklaas haalde grapjes met haar uit door haar een odeurfles te geven, gevuld met ammonia; ze bracht hem bij haar neus en werd mooi gepakt. Hij gaf haar Franse boter, met daarin Hollandse kaas, die verschrikkelijk rook, ze rook er ook aan en kreeg het allemaal in haar neus en ogen. Er waren nog veel meer dingen om bang voor te zijn voor ons beiden. Vandaag had ik hele goede lessen. Ik werkte goed met Mlle Henriette. Ik ben een heel zoet meisje geweest.


Your loving pupil Poekie

 

 

Wilhelmina's volledige correspondentie met Miss Winter is voor het eerst integraal uitgegeven in 'Dear old Bones'

 • Nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

 • Bestellen

  Als u een van onze boeken wilt bestellen, klik dan hier.

   

   

 • Net verschenen

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter