Amsterdam

 Kijk Amsterdam 1700-1800. De mooiste stadsgezichten

Kijk Amsterdam 1700-1800. De mooiste stadsgezichten

Auteur(s) Boudewijn Bakker, Bert Gerlagh, Maarten Hell, Erik Ariëns Kappers, Bianca du Mortier, Pieter Vlaardingerbroek en Ester Wouthuysen
Taal Nederlands
Bindwijze Paperback met flappen
Formaat 23 x 28 cm
Omvang 280 pagina’s
Illustraties 300 illustraties in kleur
Verschenen September 2017
ISBN 978 90 6868 745 3
Prijs € 14,95
Video

Tentoonstelling Stadsarchief Amsterdam tot en met 14 januari 2018

De Dam, de grachten, de kerken en pleinen, deAmstel en het IJ: het is allemaal onmiskenbaar Amsterdam. De tekeningen uit de achttiende eeuw laten een bijzonder levendige stad zien. Kunstenaars als Jacob Cats, Reinier Vinkeles, H.P. Schouten en Jan de Beijer namen de tijd om hun omgeving tot in detail te vereeuwigen. Het getekende stadsgezicht maakte een ongeëvenaarde bloei door en geen andere plek werd zo vaak getekend als Amsterdam.

We zien een stad waar wordt gehandeld en gewandeld, waar koetsen en karren ratelen over de keien en schuiten worden volgeladen. In de Eeuw van de Rede – een relatief welvarende tijd – groeide de behoefte om de stad en haar inwoners zo precies mogelijk te documenteren. Dat heeft geresulteerd in talloze tekeningen, vaak in prachtige kleuren.

Het is voor het eerst dat een overzichtstentoonstelling over Amsterdamse topografische tekenkunst uit de periode 1700-1800 wordt gehouden. Kijk Amsterdam is een selectie van de mooiste werken in potlood, pen en penseel, veelal uit de eigen collectie van het Stadsarchief.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter