Architectuur & stedenbouw

 Atlas van de verstedelijking in Nederland - 1000 jaar ruimtelijke ontwikkeling

Atlas van de verstedelijking in Nederland - 1000 jaar ruimtelijke ontwikkeling

Auteur(s) Redactie: Reinout Rutte en Jaap Evert Abrahamse
Taal Nederlands
Bindwijze Gebonden
Formaat 25 x 34,5 cm
Omvang 320 pagina’s
Illustraties 370 illustraties in kleur
Verschenen Mei 2014
ISBN 978 90 6868 615 9
Prijs € 69,50

Nederland is een stedenland. In de loop van tien eeuwen ontstond een dicht patroon van kleine, grote, oude en nieuwe steden. Hoe is dat patroon ontstaan en hoe heeft het zich ontwikkeld? En waarom zien onze steden eruit zoals ze eruitzien?

 

In de middeleeuwen werden van Friesland tot Limburg en van Groningen tot Zeeland tientallen steden gebouwd, de meeste aan waterwegen. Toen de Republiek in de Gouden Eeuw uitgroeide tot een wereldmacht, vonden grote uitbreidingen plaats in Amsterdam, Leiden en Rotterdam. Na een periode van krimp in de 18de eeuw deed de industrialisatie vanaf 1850 een deel van de oude steden weer opbloeien. Dit leidde niet alleen tot enorme stadsuitbreidingen, maar ook tot nieuwe steden. Industriële centra als Tilburg en Hengelo en woonsteden als Apeldoorn en Hilversum ontstonden langs het nieuwe spoorwegnet. Onder regie van de rijksoverheid verrezen in de 20ste eeuw ook nieuwe steden, bijvoorbeeld Almere, Emmen en Zoetermeer. De naoorlogse welvaartsstaat zorgde ervoor dat snelwegen, woonwijken en bedrijventerreinen in hoog tempo werden uitgerold over Nederland.

 

Deze monumentale atlas brengt 1000 jaar stedenbouw in Nederland voor het eerst samenhangend in beeld. Aan de hand van foto’s, schilderijen en nieuw getekende kaartreeksen worden groei en krimp van de Nederlandse steden inzichtelijk gemaakt. Ook worden enkele actuele thema’s uitgelicht, waaronder herbestemming, wederopbouw en de ontwikkeling van binnensteden en stadsranden.

 

Symposia

Op vrijdag 23 mei 2014 organiseert de Werkgroep Stedengeschiedenis een studiemiddag getiteld ‘Perspectieven op de stad, duizend jaar Nederlandse stedenbouw: een drieluik’. Gastheer is de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft, Julianalaan 134 (zaal B). Het symposium staat in het teken van het verschijnen van de Atlas van de verstedelijking in Nederland.

Deelname is gratis, aanmelden via g.b.j.hofmeijer@tudelft.nl ovv ‘symposium 23 mei’.

 

Op 13 juni vindt er in Amersfoort een symposium getiteld ‘Verstedelijking en cultuurlandschap’ plaats. Het wordt georganiseerd door het Netwerk Historisch Cultuurlandschap, naar aanleiding van de verschijning van de Atlas van de verstedelijking. Meer info hier.

 

BEKIJK HIER DE EERSTE 30 BLADZIJDEN

 

Het onderzoek voor dit boek werd verricht aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De uitgave is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de EFL Stichting en de Jurriaanse Stichting.

- Op NOS.nl van 13 juni een interview met auteur Reinout Rutte. Onder aan de pagina een prachtige animatie van de fasenkaarten in de Atlas van de  verstedelijking in Nederland. Je ziet de steden groeien, door de eeuwen heen. Klik hier: onder aan de pagina een frame waarin de groei van diverse steden tot leven komt.

 

- Auteur Jaap Evert Abrahamse was te gast bij John Jansen van Galen, Met het Oog op Morgen op 15 juni. Luister hier terug wat hij vertelde.

 

- Vitruvius, vaktijdschrift voor o.a. cultuurlandschap, recenseert in januari 2015: "Rutte en Abrahamse c.s. hebben met deze atlas een standaardwerk afgeteverd dat naar ik verwacht tot in [engte van jaren gebruikt kan en zat worden voor iedereen die zich met stadsontwikkeling in Nedertand bezighoudt."

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter