Architectuur & stedenbouw

De nieuwe grachtengordel  - De realisatie van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam

De nieuwe grachtengordel - De realisatie van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam

Auteur(s) Marinke Steenhuis (red.), Vincent van Rossem, Jeroen Schilt, Paul Meurs, Lara Voerman, Minke Walda
Taal Nederlands ((English summary included)
Bindwijze Gebonden uitgave
Formaat 24,5 x 30 cm
Omvang 416 pagina’s
Illustraties ruim 400 illustraties in kleur
Verschenen Maart 2017
ISBN 978 90 6868 716 3
Prijs € 49,90

Het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) werd in de jaren dertig van de twintigste eeuw ontwikkeld, omdat Amsterdam hoognodig moest uitbreiden. Een stadsuitbreiding met de allure van de grachtengordel, dat was de ambitie achter het AUP uit 1934. Daar werd geen letterlijke kopie van monumentale straatwanden aan gebogen waterwegen mee bedoeld, maar een nieuwe stad waarin iedereen - sociaal gelijk en omgeven door voldoende ruimte, groen en licht – zichzelf verder kon ontplooien. De oplossing werd gevonden in een reeks van nieuwe tuinsteden.

 

De realisatie van het plan leidde vanaf 1949 tot een verdubbeling van de omvang van de stad. In een verbazingwekkend kort tijdsbestek van tien jaar verrezen rond Amsterdam 50.000 woningen in wijken als Bos en Lommer, Watergraafsmeer, Slotermeer, Geuzenveld, Osdorp en Buitenveldert. Hoe organiseerde Amsterdam deze megaklus, welke (buitenlandse) steden dienden als voorbeeld? Wat waren de telkens terugkerende thema’s en problemen?

 

De auteurs brachten maanden door in het eindeloze archief van de Dienst Publieke Werken Amsterdam. Deze onuitputtelijke bron van gegevens is de ware hoofdpersoon van dit boek. Het Algemeen Uitbreidingsplan, met L.S.P. Scheffer, Theo van Lohuizen, Cornelis van Eesteren en Jacoba Mulder als belangrijkste grondleggers, is het paradepaardje van de moderne stedenbouw, met prachtige ontwerpvondsten als de Sloterplas, Tuindorp Frankendaal en de parken rond de Nieuwe Meer en de Amstel. Het plan kreeg veel lof, ook uit het buitenland, en speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol bij de uitbreiding en de verdichting van de stad.

 

Omslagontwerp en vormgeving: beukers scholma

 

Het eerste exemplaar van het boek werd aangeboden aan Burgemeester E. van der Laan bij de opening van de tentoonstelling Een betere stad - Amsterdam en het Algemeen Uitbreidingsplan 1935-2017, die t/m 17 juli 2017 te zien is in Gebouw De Bazel, Vijzelstraat 33, Amsterdam.

Boekuitgave en tentoonstelling zijn een initiatief van Monumenten en Archeologie (gemeente Amsterdam) en de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting.

 

In de pers:

- Bernard Hulsman schrijft over het boek in NRC Handelsblad, 16 maart 2017.

- "Met een expositie en een boek herleeft Cornelis van Eesterens Algemeen Uitbreidingsplan uit 1935." Lex Boon, Parool 17 maart 2017

Inkijkexemplaar
  • upload/image/aup-boek-xl-540x332px.gif
Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter