Architectuur & stedenbouw

 Goed Wonen. Geschiedenis van een keurmerk

Goed Wonen. Geschiedenis van een keurmerk

Auteur(s) Onder redactie van Noud de Vreeze
Taal Nederlands
Bindwijze paperback met flappen
Formaat 31 x 25 cm
Omvang 112 pagina’s
Illustraties ruim 100 afbeeldingen in kleur en zwart-wit
Verschenen November 2015
ISBN 978 90 6868 639 5
Prijs € 15,-

‘Een eiken rookstoel is fout; rotanmeubels zijn goed. Bloemetjesbehang en zware gordijnen zijn fout; witte muren en frisse tinten zijn goed. Harmonieert deze melkfles niet met uw interieur? Dan is het tijd uw interieur te vervangen door een licht en modern geheel!’

Met dergelijke instructies wilde de Stichting Goed Wonen eind jaren veertig het Nederlands interieur bevrijden van de wansmaak. De achterliggende gedachte was dat met het doel-matiger maken van de huishouding en de inrichting, de vrouw ruimte zou krijgen om zich te richten op de ontplooiing van alle gezinsleden. Met een tijdschrift, lezingen en een eigen meubellijn gaven de samenwerkende architecten, ontwerpers, meubelfabrikanten en distributeurs te kennen hoe men diende te wonen.

 

Bekende namen als Stam, Rietveld, Gispen, Pastoe, Auping, Metz & Co en de Bijenkorf deden mee. Om de twijfelaar over de streep te trekken, richtte de stichting stijlkamers in volgens de principes van Goed Wonen.

In Goed Wonen. Geschiedenis van een keurmerk wordt – naast veel lezenswaardige en hilarische voorbeelden – antwoord gegeven op de vraag wat de actuele betekenis is van de traditie van Goed Wonen. Die traditie werkt nog steeds door in de moderne wooncultuur. Zo is de massaproductie van lichte en verplaatsbare meubels, die we kennen van Ikea, via een directe lijn verbonden aan de idealen van Goed Wonen.

- Bij Met het oog op Morgen (Radio 1) interviewde Max van Wezel Noud de Vreeze: klik hier.(laatste 10 minuten vh programma).

- In het VPRO Radio1 programma Nooit meer slapen interviewde Tjitske Mussche Noud de Vreeze en Goed wonen-gav Greetje Felix. Luister hier.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter