Architectuur & stedenbouw

 Historische Atlas van Eindhoven - Van  Brabants marktstadje tot centrum van de Brainport-regio

Historische Atlas van Eindhoven - Van Brabants marktstadje tot centrum van de Brainport-regio

Auteur(s) Jaap Evert Abrahamse, Giel van Hooff en Wilfried Uitterhoeve
Taal Nederlands
Bindwijze Gebonden
Formaat 24,5 x 33 cm
Omvang 96 pagina's
Illustraties 175 kleurenillustraties
Verschenen Januari 2021
ISBN 978 90 6868 829 0
Prijs € 29,95

Uitgave in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven

 

Eindhoven ontstond in de dertiende eeuw aan de Dommel, waar handelsroutes vanuit Antwerpen, Luik en 's-Hertogenbosch bij elkaar kwamen. In 1232 kreeg Eindhoven stadsrechten, maar het bleef een klein stadje met grote stukken land- en tuinbouwgrond binnen de omwalling.

Pas in de loop van de negentiende eeuw werd Eindhoven een aantrekkelijke vestigingsplaats voor industriële bedrijven. Grond en arbeid waren goedkoop, en de bereikbaarheid werd verbeterd door de aanleg van een kanaal en spoorverbindingen. Met de komst van de gloeilampenfabriek Philips in 1891 kwam de stedelijke ontwikkeling in een stroomversnelling. Eindhoven en omgeving veranderden in een lappendeken van industriële complexen, aan elkaar gegroeide dorpskernen en arbeiderswijken. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de stad door. In het kielzog van Philips werd in 1957 de Technische Hogeschool geopend.

In de jaren 1990 vertrokken veel industriële bedrijven, waaronder Philips. Hightech werd de belangrijkste economische sector. Nieuwe woon- en werkgebieden verrezen op verlaten fabrieksterreinen, zoals Strijp s. Op het NatLab-terrein verrees de High Tech Campus.

De Historische atlas van Eindhoven vertelt in 35 hoofdstukken de ruimtelijke geschiedenis van stad en omgeving aan de hand van oude en nieuwe kaarten, tekeningen, prenten, schilderijen en foto's.

Een speciaal katern is gewijd aan de ontwikkeling van de universiteitscampus.

 

For the English edition: https://thoth.nl/Rubrieken/Architectuur---stedenbouw/Historical-atlas-of-eindhoven-from-a-small-market-town-to-the-centre-of-the-brainport-region

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter