Architectuur & stedenbouw

 Middeleeuwse huizen in Amersfoort

Middeleeuwse huizen in Amersfoort

Auteur(s) Albert van Engelenhoven
Taal Nederlandstalig
Bindwijze Paperback met flappen
Formaat 22 x 22 cm
Omvang 132 pagina's
Illustraties 135 kleur
Verschenen September 2005
ISBN 978 90 6868 409 4
Prijs € 15,00

Amersfoort was in de Middeleeuwen een belangrijke stad. Een groot aantal oude gebouwen getuigt hier nog van. De Sint-Joriskerk, de Onze-Lieve-Vrouwe-toren en de Koppelpoort spreken tot de verbeelding. In de straten van de stad bevinden zich daarnaast nog veel middeleeuwse huizen. Sinds enkele jaren vindt er structureel onderzoek plaats naar de geschiedenis van deze huizen.
De grootste welvaart van de stad vond plaats in de veertiende eeuw. Toen de groei vanaf de zeventiende eeuw stagneerde, nam de welvaart sterk af. Het is juist hieraan te danken dat de stad op dit moment nog zoveel middeleeuwse huizen bezit. Er was eenvoudigweg geen geld om oude huizen af te breken en nieuwe te bouwen.
Middeleeuwse huizen in Amersfoort onthult de geschiedenis van enkele huizen die tot de oudste in de stad behoren. Hieronder bevinden zich ook muurhuizen, huizen die zijn gebouwd op de plaats van de eerste stadsmuur van Amersfoort. Deze 'vorstelijke' woonhuizen zijn vaak ouder dan gedacht. Zo dateert het huis Tinnenburg in oudste vorm uit de vroege veertiende eeuw.
Daarnaast komt in het boek de ontstaansgeschiedenis van Amersfoort aan bod en worden enkele middeleeuwse huizen die bekend zijn uit archeologische opgravingen belicht. Dat het niet vanzelfsprekend is dat er nog zoveel middeleeuwse huizen in Amersfoort staan, wordt duidelijk in het afsluitende hoofdstuk, over de zorg voor de monumenten in de twintigste eeuw.

 

In samenwerking met Bureau Monumentenzorg en Archeologie Amersfoort.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter