Architectuur & stedenbouw

 PONTSTEIGER - Een reconstructie

PONTSTEIGER - Een reconstructie

Auteur(s) Nicoline Baartman
Taal Nederlands
Bindwijze Gebonden
Formaat 17 x 24 cm
Omvang 240 pagina's
Illustraties 175 illustraties in kleur
Verschenen Mei 2019
ISBN 978 90 6868 775 0
Prijs € 24,95

Zo onverschrokken als Pontsteiger nu aan de westkant van Amsterdam uittorent over het IJ en de nieuwe wijk Houthaven, zo slecht waren op zeker moment de prognoses voor de bouw. Geen belegger of ontwikkelaar wilde nog een stuiver geven voor het prijswinnende ontwerp van Arons en Gelauff architecten. Dat het er toch kwam, is te danken aan lef, vasthoudendheid en een formidabele collectieve krachtsinspanning.

Wat er gebeurt op de bouwplaats en wat eraan voorafgaat, het is mensenwerk. Achter de harde werkelijkheid van zand en steen gaan eerzucht en teleurstelling schuil, stalen zenuwen en opgeklopte verwachtingen, en soms is er sprake van liefde op het eerste gezicht. Van de verenigde woningcorporaties die het in eerste instantie zouden realiseren, tot aan de gemeentelijke projectdirecteur, de vertegenwoordigers van de ontwikkelcombinatie en de architecten: iedereen heeft ermee te maken.

Hoe een gebouw in wording blootstaat aan de krachten van de tijd, dat is wat deze vrij gecomponeerde reconstructie demonstreert op basis van gesprekken met de hoofdrolspelers, voorbijgangers en stayers. Een klassiek verhaal van landjepik en handjeklap, zoals het kan gaan behind the scenes. En ja, het gaat over hoogbouw, over de veranderde rol van de corporaties en over de invloed van de crisis.

 

Voor de Engelse editie: https://thoth.nl/Rubrieken/Architectuur---stedenbouw/Pontsteiger-a-reconstruction

"Ik warm vanzelf op als ik over het Westerdok fiets en in de verte die vriendelijke reus zie staan. Zwijgend en robuust bij de Houthaven. De geruststellende zekerheid dat je weet waar je bent." - Auke Kok in NRC Handelsblad

Inkijkexemplaar
  • upload/image/pontsteiger-ned-p46-47-kl.jpg
  • upload/image/pontsteiger-ned-p56-57-kl.jpg
  • upload/image/pontsteiger-ned-p82-83-kl.jpg
  • upload/image/pontsteiger-ned-p210-211-kl.jpg
Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter