Fotografie

 Rotterdam 14 mei 1940 - De ooggetuigen. De foto’s

Rotterdam 14 mei 1940 - De ooggetuigen. De foto’s

Auteur(s) Frits Baarda
Taal Nederlands
Bindwijze Paperback met flappen
Formaat 20,5 x 27 cm
Omvang 160 pagina’s
Illustraties 100 illustraties
Verschenen April 2015
ISBN 978 90 6868 676 0
Prijs € 19,90

Op 14 mei 2015 is het 75 jaar geleden dat het bombardement op Rotterdam plaatsvond. Dit drama heeft een vaste plek verworven in het collectieve geheugen. De gebeurtenis en gevolgen leven voort in de hoofden en harten van veel oudere inwoners. Door de jaarlijkse herdenkingen, de recent zichtbaar gemaakte brandgrens, de bioscoopfilm met Jan Smit en vele andere activiteiten krijgt ook de jongere generatie een idee van de omvang en de impact van de verwoestingen.

 

Frits Baarda noteerde jarenlang de getuigenissen van de slachtoffers. Het zijn ontroerende verhalen, die soms door merg en been gaan. Ze leveren een ingrijpend beeld op van wat er tijdens die verschrikkelijke tien minuten op 14 mei 1940 is gebeurd. Baarda sprak met vluchtelingen, een  dierenoppasser, een chirurg, brandweerman, puinruimer, moeder, bruid, plunderaar, doodgraver, directeur Gemeentewerken en anderen. Nooit werden op zo’n uitgebreide schaal ooggetuigen over het bombardement aan het woord gelaten. De auteur laat de getuigenissen van slachtoffers voor zichzelf spreken. Het boek bevat daarnaast veel nieuw en ongepubliceerd fotomateriaal.

Rotterdam 14 mei 1940 - De ooggetuigen. De foto’s zal grote groepen oudere inwoners aanspreken, het bewustzijn van jonge en nieuwe Rotterdammers voeden en het bombardement blijvend in herinnering houden.

Het boek is op 17 april gepresenteerd bij Boekhandel Donner, waar auteur Frits Baarda vertelde over zijn ontmoetingen met ooggetuigen. Het eerste exemplaar overhandigde hij aan Stadsarchivaris van Rotterdam, Mw Jantje Steenhuis.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter