Geschiedenis

 Atlas van Kaap Hoorn. Kaartbeeld van Zuidelijk Amerika, 1500-1725

Atlas van Kaap Hoorn. Kaartbeeld van Zuidelijk Amerika, 1500-1725

Auteur(s) Maarten Klein, Henk den Heijer, Omar Ortiz Troncoso, Diederick Wildeman, Hans Kok, Sjoerd de Meer. Redactie: Pieter Kroon, Maarten Klein, Cees Paul
Taal Nederlands
Bindwijze Gebonden uitgave
Formaat 25 x 34,5 cm
Omvang 176 pagina’s
Illustraties 181 illustraties in kleur
Verschenen Januari 2016
ISBN 978 90 6868 704 0
Prijs € 39,90

Uitgave in samenwerking met de Stichting 400 jaar Kaap Hoorn

Van dit boek verscheen ook een Engelse editie, ISBN 978 90 6868 707 1

 

De ontdekking van een nieuwe vaarroute rond Kaap Hoorn naar de specerijeneilanden van de Molukken had niet alleen een handelsbelang. Het betekende ook dat de speculaties over het precieze kaartbeeld van het zeegebied ten zuiden van de 50ste breedtegraad uit de weg geruimd konden worden, waardoor een veilige navigatie mogelijk werd.

 

Hoewel de oorsprong van de zeekaart al in de klassieke oudheid ligt, maakte de cartografie met de ontdekkingsreizen in de zestiende eeuw een snelle ontwikkeling door die in het begin van de achttiende eeuw reeds een getrouw kaartbeeld opleverde. Het zwaartepunt van de cartografie verschoof in deze periode vanuit het Iberisch schiereiland via Florence en Antwerpen naar Amsterdam, waar het een hoogtepunt bereikte na de oprichting van de VOC.

 

Nauwkeurige zeekaarten waren niet alleen onmisbaar voor een veilige navigatie op zee. Door hun vele fantasierijke versieringen en een geraffineerd kleurgebruik, waren ze ook een geliefd object voor verzamelaars. Beide aspecten van de cartografie zijn in deze atlas ruim vertegenwoordigd. De verzameling bevat zeldzame kaarten die afkomstig zijn uit belangrijke collecties verspreid over zowel Europa als de Verenigde Staten. In de inleidende teksten wordt helder beschreven hoe zowel het imaginaire wereldbeeld als het kaartbeeld rond Kaap Hoorn veranderde onder invloed van de vele ontdekkingsreizen.

 

Tot en met 3 april 2016 is er in het Westfries Museum te Hoorn de tentoonstelling Kaap in Kaart te zien waar een aantal originele kaarten getoond wordt.

De prachtige herdenkingsuitgave biedt een zorgvuldig gekozen selectie kaarten die van de nodige achtergrondinformatie wordt voorzien in een vijftal voorafgaande inhoudelijke essays. (...) Liefhebbers van de cartografie kunnen hun hart ophalen met de vele illustraties van kaartmateriaal die deze atlas rijk is.

Hreditas Nexus, maart 2016

NRC Boeken (Roelof van Gelder), 15 april 2016

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter