Geschiedenis

 Bronnen van Leven - Fons Vitae Lyceum 1914-2014

Bronnen van Leven - Fons Vitae Lyceum 1914-2014

Auteur(s) Aad Streefland
Taal Nederlands
Bindwijze Paperback met flappen
Formaat 20 x 26,7 cm
Omvang 192 pagina’s
Illustraties 150 illustraties in kleur
Verschenen April 2015
ISBN 978 90 6868 671 5
Prijs € 24,50

In 1914 stichtten de zusters Franciscanessen in de Amsterdamse Vondelstraat de R.K. HBS voor Meisjes, de eerste katholieke vijfjarige HBS voor meisjes in Nederland. Goed onderwijs kon bijdragen aan de ontwikkeling van de katholieke vrouw. Dat was de grondgedachte van de katholieke elite in Amsterdam en van de zusters, die tot 1980 aan de school verbonden zouden blijven.

 

Bronnen van Leven schetst een beeld van honderd jaar schoolleven. De eerste vijftig jaar was de school – inmiddels aan de Reijnier Vinkeleskade – een bolwerk van katholiek onderwijs, met een HBS, later ook een gymnasium en weer later een MMS.

 

Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw veranderde er veel op Fons Vitae (Bron van Leven), zoals de school sinds 1951 heette. De katholieke signatuur vervaagde, het onderwijs voegde zich naar nieuwe structuren, de school werd voor jongens opengesteld en talrijke varianten van hedendaags onderwijs kwamen langs.

 

Intussen bleven de meisjes en de jongens zichzelf, op zoek naar geintjes en gebbetjes, gekleed in de mode van de tijd en luidruchtig aanwezig in het schoolblad, op het toneel en – als altijd – in de klas. De bronnen die aan dit boek ten grondslag liggen, zijn veelsoortig. Het leven dat ze beschrijven, is even gevarieerd.

Aanschafinformatie NBD Biblion:

"Verzorgd herdenkingsboek vol aansprekende foto's." (...) "Ontwikkelingen binnen het ondewijs begripvol genoteerd" (...) "Zeer aanbevolen, ook voor buitenstaanders. Voorbeeldige schoolgeschiedenis, geplaatst in een cultuurhistorische context. Aandacht voor kwaliteit."

Dr Theo Hoogbergen

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter