Geschiedenis

 Dino's en draken - Fossielen in mythen en volksgeloof

Dino's en draken - Fossielen in mythen en volksgeloof

Auteur(s) Bert Sliggers (eindredactie)
Taal Nederlandstalig
Bindwijze Gebonden
Formaat 22 x 22 cm
Omvang 84 pagina's
Illustraties 100 kleur
Verschenen Januari 2006
ISBN 978 90 6868 419 3
Prijs € 17,50

Het vinden van grote dino- of mammoetbotten spreekt nog steeds tot de verbeelding. Maar door onze kennis van fossielen wordt niets meer naar het rijk der fabelen verwezen: we weten de dieren en hun leefmilieu met grote precisie te reconstrueren. In vroeger tijden - zonder kennis van evolutie en begrippen als uitsterven - was de vondst van een enorm bot een hele sensatie. In tal van culturen waren deze grote fossielen aanleiding voor het scheppen van monsters en draken, toen de meest plausible verklaring voor die raadselachtige zaken.
De interpretatie van fossielen in verschillende tijden en culturen is het onderwerp van deze publicatie. Er wordt bijvoorbeeld geloofwaardig gemaakt dat de vondst van schedels van dwergolifanten voor de bewoners van de eilanden in de Middellandse zee aanleiding was te geloven in het bestaan van de cycloop. De grottenbeer stond model voor de draak en een Chinese dinosaurus voor de Griekse griffioen. Ook de watermonsters en dondervogels van de Noord-Amerikaanse Indianen zijn terug te voeren op reusachtige dinosaurusresten.
Daarnaast werd aan tal van fossielen een magische werking toegekend. Zij werden niet als dierlijke of plantaardige resten gezien, maar als tekenen van goden of de duivel. Donderstenen, slangenstenen, duivelsklauwen en slangeneieren kennen we tegenwoordig als belemnieten, ammonieten, oesters en zeeëgels. In poedervorm of als talisman konden zij ons voor veel onheil behoeden. Dino's en draken is een nieuwe kijk op oude fossielen.

 

In samenwerking met Teylers Museum, Haarlem.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter