Geschiedenis

 H.J. van Mook (1894–1965) - Een vrij en gelukkig Indonesië

H.J. van Mook (1894–1965) - Een vrij en gelukkig Indonesië

Auteur(s) Tom van den Berge
Taal Nederlands
Bindwijze Gebonden met stofomslag
Formaat 17 x 24 cm
Omvang 416 pagina’s
Illustraties 90 illustraties in kleur
Verschenen Mei 2014
ISBN 978 90 6868 626 5
Prijs € 29,90

De biografie van de controversiële laatste landvoogd van Nederlands-Indië, die in juli 1947 een grootscheepse militaire actie tegen de Republiek Indonesië ont­ketende. Dat was in tegenspraak met zijn lijfspreuk ‘een vrij en gelukkig Indonesië’. Goed bestuur was volgens hem de basis voor een onafhankelijk Indonesië, maar ook de legitimatie van het Nederlandse gezag in Indië. Deze biografie toont de zware innerlijke strijd van de bestuurder pur sang die Van Mook was.

 

Ook in zijn persoonlijke leven stond Van Mook voor morele dilemma’s. Hij liet zijn echtgenote en dochter achter in Nederland waar hij na zijn ontslag in 1948 neergestreken was en emigreerde naar Amerika. Daar was hij enige jaren hoogleraar openbaar bestuur aan de prestigieuze University of California in Berkeley, vervulde tot zijn pensioen een topfunctie bij de Verenigde Naties, maar leidde een teruggetrokken bestaan.

Een vrij en gelukkig Indonesië laat zien hoe Van Mooks politieke en persoonlijke leven op een dramatische wijze met elkaar verbonden zijn.

 

Tom van den Berge, werkzaam als onderzoeker aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden, heeft voor deze biografie voor het eerst gebruik kunnen maken van het omvangrijke persoonlijke archief van Van Mook. Voor het beeldmateriaal kon hij putten uit dat zelfde archief.

 

Op 10 mei een artikel in de Volkskrant, van de hand van Lidy Nicolasen: 

Op zondagavond 11 mei was auteur Tom van den Berge te gast bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Luister het item terug vanaf 41:15.

Ewout Klei in The Post online: "De 416 pagina’s tellende biografie over Van Mook is mooi geschreven en vooral zeer mooi vormgegeven. Het boek is een historische sensatie. Dankzij de gedetailleerde beschrijvingen en vele foto’s en illustraties waan je jezelf af en toe ook in het Nederlands-Indië van weleer."

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter