Geschiedenis

Benno  Premsela 1920-1997 - Voorvechter van homo-emancipatie

Benno Premsela 1920-1997 - Voorvechter van homo-emancipatie

Auteur(s) Bert Boelaars
Taal Nederlandstalig
Bindwijze Paperback met flappen
Formaat 17 x 22 cm
Omvang 400 pagina's
Illustraties 70 zwart-wit
Verschenen Februari 2008
ISBN 978 90 6868 453 7
Prijs € 29,90

Met zijn betoverende etalages voor De Bijenkorf, praktische Loteklamp en gedurfde katoenen tapijt is Benno Premsela (1920-1997) bij het grote publiek bekend geraakt als markant binnenhuisarchitect en gerenommeerd vormgever van industriële producten. Zijn vele adviseurschappen op het gebied van kunst en cultuur droegen verder bij aan zijn naam als smaakmaker van de modernisering in onze naoorlogse moerasdelta.
Naast zijn beroepsmatige activiteiten zette Premsela zich in voor de emancipatie van homoseksuele mannen en vrouwen in een tijd die er van gruwde. Tijdens zijn onderduik in de Tweede Wereldoorlog besefte hij zelf zo te zijn. De bevrijding bood hem niettemin weinig ruimte om zich te kunnen ontplooien naar eigen aard. Eerst mocht hij er niet zijn als jood, voor hem als homo bleek evenmin plaats. Premsela weigerde zich te laten wegdrukken en ging de strijd om erkenning aan. Uiteindelijk met succes.
Dit boek schetst het bewogen leven van een gepassioneerd mens in een turbulente tijd. Een man die de rauwe werkelijkheid van de twintigste eeuw in alle hevigheid heeft ervaren. Het weloverwogen humanisme dat hem van huis uit als levenshouding was meegegeven, bleek het elixer voor zijn moed en elan, nodig om het verstarde Nederland enigszins open te breken.

Aan het boek wordt een DVD toegevoegd met een prachtig filmportret over Premsela gemaakt door Carrie de Swaan.

 

In samenwerking met Het Humanistisch Archief, Utrecht.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter