Geschiedenis

 Vorstelijk begraven en gedenken - Funeraire geschiedenis van het huis Oranje-Nassau

Vorstelijk begraven en gedenken - Funeraire geschiedenis van het huis Oranje-Nassau

Auteur(s) Cees van Raak
Taal Nederlandstalig
Bindwijze Paperback
Formaat 16,5 x 23,5 cm
Omvang 108 pagina's
Illustraties 60 kleur
Verschenen Maart 2003
ISBN 978 90 6868 334 9
Prijs € 15,90

Vorstelijk begraven en gedenken, waarvan de eerste druk in 1995 onder de titel Heden Vredig Ontslapen verscheen, behandelt de geschiedenis van dood en begraven binnen de prinselijke en koninklijke kringen van ons land. Vanuit dit curieuze en fascinerende oogpunt volgen we de eerste Nassaus in onze streken, begin vijftiende eeuw, tot en met de laatste gang van prins Claus, op 15 oktober 2002.
Bekende en minder bekende telgen uit het huis Oranje-Nassau passeren de revue. Waar en waaraan overleden zij, en hoe verliep de reis naar de laatste rustplaats? Hoe herdacht men de gestorven prinsen, prinsessen, koningen en koninginnen? Er wordt stilgestaan bij de grafmonumenten en gedenktekens, de blijvende herinneringen aan de diverse leden van ons vorstenhuis.
Ook de belangrijkste grafruimten worden uitvoerig behandeld: die in de Grote Kerk van Breda, waar de eerste Nassaus rusten, die in de Jacobijnerkerk te Leeuwarden, en die in de Nieuwe Kerk te Delft, alwaar zich onder het praalgraf van Willem van Oranje twee crypten bevinden met de stoffelijke resten van 44 leden van het huis Oranje-Nassau.

Cees van Raak publiceerde dichtbundels, bloemlezingen, en de funeraire studies Dodenakkers (1995) en In den Schijff, begraafplaats Binnenstad Tilburg (2002).

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter