Kunst

Het aanzien van Amsterdam

Het aanzien van Amsterdam

Auteur(s) Boudewijn Bakker, Eric Schmitz
Taal Nederlandstalig
Bindwijze Gebonden
Formaat 24,8 x 33,6 cm
Omvang 304 pagina's
Illustraties 200 (grotendeels kleur)
Verschenen Oktober 2007
ISBN 978 90 6868 444 5
Prijs € 44,90

Men zegt wel dat geen Europese stad zo vaak in beeld is gebracht als Amsterdam. Dat geldt zeker voor portretten van de hele stad: panorama’s, plattegronden en profielen. Tussen omstreeks 1540 en 1740 zijn er duizenden vervaardigd, vaak rijk versierd met wapens van bestuurders, feestelijke allegorieën en lovende gedichten.
De explosieve groei van economie en bevolking leidde tot vier opeenvolgende, weldoordachte en kostbare stadsuitbreidingen. Zij hebben Amsterdam zijn toen al in heel Europa bewonderde magnifieke aanleg bezorgd, waarvan de grachtengordel het meest spectaculaire resultaat vormt.
Van de meeste befaamde stadsportretten in prent zijn maar enkele exemplaren bewaard gebleven, en soms maar één. De meeste daarvan berusten in het Amsterdamse Stadsarchief. Ook op paneel en doek is Amsterdam menigmaal uitgebeeld, te beginnen met het beroemde gezicht in vogelvlucht van Cornelis Anthonisz uit 1538. Latere meesters,  Men zegt wel dat geen Europese stad zo vaak in beeld is gebracht als Amsterdam. Dat geldt zeker voor portretten van de hele stad: panorama’s, plattegronden en profielen. Tussen 1538 en omstreeks 1740 zijn er duizenden vervaardigd, vaak rijk versierd met wapens van bestuurders, feestelijke allegorieën en lovende gedichten.
Amsterdam stond destijds onder de druk van een explosief groeiende bevolking, handel en scheepvaart, die leidde tot vier opeenvolgende, uiterst gecompliceerde en kostbare stadsuitbreidingen. Zij hebben Amsterdam zijn toen al in heel Europa bewonderde magnifieke aanleg bezorgd, waarvan de grachtengordel het meest spectaculaire resultaat vormt.
Van de meeste befaamde stadsportretten in prent zijn maar enkele, en soms maar één exemplaar bewaard gebleven. Veel daarvan berusten in het Amsterdamse Stadsarchief. Ook op paneel en doek is Amsterdam menigmaal uitgebeeld, te beginnen met de geschilderde plattegrond van Cornelis Anthonisz uit 1538. Latere meesters, onder wie Hendrick Cornelisz Vroom, Willem van de Velde en Ludolf Bakhuizen portretteerden de stad het liefst vanaf het IJ. Alleen Jacob van Ruisdael koos bij voorkeur het gezicht op de stad vanaf de Amstel.
In Het aanzien van Amsterdam worden voor het eerst alle belangrijke, soms meer dan drie meter brede plattegronden, panorama's en profielen van Amsterdam uit de ‘lange Gouden Eeuw’ thematisch gerangschikt, in kleur afgebeeld en deskundig toegelicht door experts op dit gebied.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter