Kunst

 Amsterdam - hetzelfde maar anders, in 40 dubbelportretten

Amsterdam - hetzelfde maar anders, in 40 dubbelportretten

Auteur(s) Jessica Voeten (tekst), Hans van den Bogaard (fotografie)
Taal Nederlands
Bindwijze paperback
Formaat 24 x 16,5 cm
Omvang 176 pagina’s
Illustraties 80 illustraties in kleur, en een plattegrond
Verschenen verschijnt 14 november 2014
ISBN 978 90 6868 662 3
Prijs € 19,90

In de voetsporen van schilders en tekenaars uit vier eeuwen verkennen Hans van den  Bogaard en Jessica Voeten hun stad. Op zoek naar het juiste perspectief klimmen ze op daken, hangen uit ramen, monsteren aan en wachten op bruggen, hoeken en pleinen totdat het licht het stadsgezicht van voorheen tevoorschijn brengt.

De zeventiende-eeuwse Haarlemmer Gerrit Berckheyde zag de Herengracht als nieuwbouw-wijk. Zaankanter Félicien Bobeldijk genoot van de groezelige Jordaan. Amsterdammer Isaac Israels snapte op het Dapperplein een onverhoedse beweging. Toerist Claude Monet ving de kleuren van de Groenburgwal. Vincent van Gogh haastte zich voor een vluchtige scène bij het Singel. Abraham Beerstraten verdiepte zich eindeloos in de ijspret op de Prinsengracht bij de Noorderkerk.

 

Al verschillen de kunstenaars in stemming en stijl nog zo van elkaar en zijn hun achtergronden en de tijd waarin ze leefden onvergelijkbaar, allemaal lieten ze zich inspireren door de levendige stad. Dit boek toont de schoonheid van de telkens veranderende stad in veertig verrassende dubbelportretten.

 

Achter in het boek is een wandelroute door heden en verleden opgenomen en zijn de locaties van de kunstwerken en foto’s gemarkeerd op een plattegrond.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter