Kunst

Theo van  Doesburg - Oeuvrecatalogus

Theo van Doesburg - Oeuvrecatalogus

Auteur(s) Els Hoek
Taal Nederlandstalig
Bindwijze Gebonden
Formaat 22,5 x 23 cm
Omvang 840 pagina's
Illustraties 2000 (kleur en zwart-wit)
Verschenen Maart 2000
ISBN 978 90 6868 255 7
Prijs € 55,00

Gedurende het voorjaar van 2000 werd in het Centraal Museum in Utrecht en in het Kröller-Müller Museum in Otterlo een overzichtstentoonstelling gewijd aan het oeuvre van Theo van Doesburg (1883-1931) gehouden. Dit is het grootste en meest omvattende museale overzicht dat ooit van deze kunstenaar gegeven is.
Theo van Doesburg was de 20-ste eeuwse avant-gardist bij uitstek. Hij was actief op het gebied van beeldende kunst, architectuur en literatuur. Ook was hij een belangrijk kunsttheoreticus. Van Doesburg speelde een centrale en internationale rol binnen de moderne kunst van de eerste helft van deze eeuw.
Bij de tentoonstelling verscheen deze catalogue raisonné van Van Doesburgs volledige oeuvre. Zowel het beeldende als het literaire werk, zoals sprookjes, verhalen en gedichten van Van Doesburg, komen in deze catalogus aan bod. Zeer veel werken van Van Doesburg zijn bewaard gebleven, van losse vellen uit schetsboeken en niet opgespannen doeken tot en met glas-in-lood ramen en architectuurtekeningen. In totaal zijn rond de 2.000 werken gedurende drie jaar door een groep jonge kunsthistorici onderzocht en gedocumenteerd. De catalogue raisonné is eveneens een volledige herziening van de datering van het werk van Van Doesburg.

 

In samenwerking met het Centraal Museum Utrecht en het Kröller-Müller Museum Otterlo.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter