Kunst

 Penseelprinsessen en broodschilderessen - Vrouwen in de beeldende kunst 1808-1913

Penseelprinsessen en broodschilderessen - Vrouwen in de beeldende kunst 1808-1913

Auteur(s) Hanna Klarenbeek
Taal Nederlandstalig
Bindwijze Gebonden
Formaat 21 x 26 cm
Omvang 288 pagina's
Illustraties 180 kleur
Verschenen Februari 2012
ISBN 978 90 6868 588 6
Prijs € 29,50

In de negentiende eeuw beoefenden in Nederland 1100 vrouwen de beeldende kunst. De meeste van deze vrouwen zijn na hun dood vergeten. Het beeld is ontstaan dat de kunstwereld tamelijk ongunstig tegenover vrouwen stond en dat kunstbeoefening vooral als vrijetijdsbesteding voor welgestelde dames werd aangemoedigd. Een professionele carrière was slechts voor een enkeling weggelegd. Dit boek brengt hierin verandering en besteedt voor het eerst uitvoerig aandacht aan de positie van de  kunstenaressen in de negentiende eeuw en de ontwikkeling daarvan.


Auteur Hanna Klarenbeek beschrijft de mogelijkheden voor vrouwen om in de negentiende eeuw kunstonderwijs te volgen. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan de openstelling van de academies van beeldende kunsten voor vrouwelijke leerlingen.


Verder wordt de beroepspraktijk van kunstenaressen verkend. De rol van de vrouw in de negentiendeeeuwse maatschappij wordt daarbij afgezet tegen de mogelijkheden die er bestonden om als professioneel kunstenares actief te zijn. De aanwezigheid van kunstenaressen op tentoonstellingen, kunstenaarsgenootschappen en de kunstmarkt komt hierbij aan bod. In het slothoofdstuk staat de receptie van kunstenaressen en hun werk in de negentiende-eeuwse kunstkritiek centraal.


Penseelprinsessen & broodschilderessen is rijk geïllustreerd en verschaft vele nieuwe inzichten over de positie van Nederlandse kunstenaressen in de negentiende eeuw en brengt vele vergeten talenten onder de aandacht.

 

Uitgave in samenwerking met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, het Van Gogh Muzeum en Museum Paleis Het Loo.

 

Tentoonstellingen in De Mesdag Collectie, Den Haag, 30 mei tot en met 28 augustus 2012.

Inkijkexemplaar
  • upload/image/10-11.jpg
  • upload/image/26852-53.jpg
  • upload/image/74-75.jpg
  • upload/image/434164-165.jpg
  • upload/image/170-171.jpg
  • upload/image/180-181.jpg
Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter