Kunst

 Vincent van Gogh 400 dagen in Amsterdam

Vincent van Gogh 400 dagen in Amsterdam

Auteur(s) Nienke Denekamp
Taal Nederlands
Bindwijze Paperback met flappen
Formaat 17 x 24 cm
Omvang 80 pagina’s
Illustraties 60 illustraties in kleur
Verschenen December 2015
ISBN 978 90 6868 692 0
Prijs € 14,95

Uitgave in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam

 

Voordat Vincent van Gogh de kunstenaar werd die we nu kennen, verbleef hij ruim een jaar in Amsterdam voor zijn studie theologie; hij wilde predikant worden. Hij schreef in deze periode vele openhartige brieven aan zijn broer Theo. Nienke Denekamp deed research naar de periode dat Van Gogh woonde in de hoofdstad en dacht dat hij dominee zou worden, en nog niet wist dat hij eigenlijk een schilder was.

 

De brieven aan zijn broer – met prachtige beschrijvingen van de stad aan de hand van verschillende schilderijen en prenten – vormen het uitgangspunt van Vincent van Gogh, 400 dagen in Amsterdam. We kruipen in de huid van de jonge Van Gogh die in Amsterdam overal om zich heen schilderijen waarnam en op die manier de stad schilderde, niet in verf maar in woorden.

 

We zien, met dank aan de fotografie die aan het eind van de negentiende eeuw losbarstte, de stad aan de vooravond van de Tweede Gouden Eeuw. De bouw van het Centraal Station was in  vergevorderde staat, het Concertgebouw stond in de steigers, er werden nieuwe wijken aan­gelegd en het Rijksmuseum opende zijn deuren. Treed in de voetsporen van Van Gogh en ontdek het bruisende Amsterdam van rond 1900.

 

Tentoonstelling Stadsarchief Amsterdam: 18 december 2015 tot en met 6 maart 2016

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van THOTH? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Social Media

Volg ons op Facebook en Twitter