Kunst en design

Aan 't water - 100 watergedichten en 100 watergezichten

Boudewijn Bakker, Nicolaas Matsier, Helmi Goudswaard

Prijs € 24,95

Half Nederland ligt aan of bij het water. Het water is nooit ver weg, zeker niet in de hoofden van de bewoners van dit natte land. Door de zorgen om het klimaat is het onderwerp ‘water’ bijna dagelijks in het nieuws. Al heel lang vinden schilders en dichters in het water hun inspiratie. Dit boek is een ode aan het Nederlandse water door vaderlandse dichters en schilders.

De gedichten en de kunstwerken stammen uit vier eeuwen, met een accent op de laatste honderd jaar. Water is steeds in beweging en oneindig verscheiden van sfeer, vorm en kleur. Het bepaalt het aanzien van stad en land: de kust, de polders, de rivieren, de plassen en meren, de bruggen en veren, om maar te zwijgen van mens, dier en plant.

In woord en beeld weerspiegelt Aan ’t water die oneindige verscheidenheid. ‘Van water staat niet vast / Of het zo is […] Het doet zich voor / Aan elke blik opnieuw’, dichtte Willem Jan Otten. Zo veel hoofden, zo veel zinnen, van Vondel tot Eva Gerlach. Ook elke schilder heeft zijn of haar eigen kenmerkende blik. Zo vinden we hier in een verrassende harmonie Piet Mondriaan naast Robert Zandvliet, en Jan Sluijters naast Armando.

In de tentoonstelling Aan ’t water toont Museum MORE vijftig schilderijen, tekeningen en prenten die op uiteenlopende wijzen aspecten van water in Nederland in beeld brengen. Te zien in de Tuinzaal van het museum te Gorssel van 23 maart t/m 8 september 2024.
Lees hier meer over de tentoongestelde werken.

TaalNederlands
BindwijzePaperback
Formaat 17 x 22 cm
Omvang240 pagina’s
Illustraties105 illustraties in kleur
Verschijningsdatum23 maart 2024
ISBN9789068688726
Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden