Architectuur en stedenbouw

Bollenburg. Het huis van Oldenbarnevelt

Jojanneke Clarijs

Prijs € 17,95
TaalNederlands
BindwijzePaperback met flappen
Formaat22 x 22 cm
Omvang96 pagina’s
Illustraties65 illustraties in kleur
VerschenenSeptember 2017
ISBN978 90 6868 723 1

Bollenburg is een uniek en beroemd muurhuis uit circa 1400 in de historische binnenstad van Amersfoort. Het pand is een van de oudste en gaafste muurhuizen van de stad. Landelijk gezien vormen deze kolossale muurhuizen een bijzonder huistype door hun zeer brede, maar ondiepe volume en de verhoogde woonverdieping (als een bel-etage). Ze staan precies op de plek van de eerste stadsmuur, waardoor ze een ring rond de oude binnenstad vormen.

Bollenburg – onder Amersfoorters beroemd als het woonhuis van raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt – maakt nog altijd een sterk middeleeuwse indruk. Zo zijn de volledige kapconstructie, balklagen met sleutelstukken, kaarsnissen en keldergewelven behouden gebleven. In het huis bevinden zich zeldzame en bijzondere muurschilderingen: schilderingen van heiligen en een forse schildering van het Laatste Oordeel van kort na de Reformatie.

Voor het eerst zijn de bouw- en bewoningsgeschiedenis van Bollenburg diepgaand onderzocht. Het resultaat is een uitzonderlijk en veelzijdig verhaal, op een heldere wijze gepresenteerd. Het boek biedt een intrigerende inkijk achter de monumentale gevels.

In de media

AD/Amersfoortsche Courant op 13 september een groot verhaal: lees hier

Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden