De Polderatlas van Nederland - Pantheon der Lage Landen

Clemens Steenbergen, Wouter Reh, Steffen Nijhuis, Michiel Pouderoijen

Prijs € 175,00
Bestel dit boek

TaalNederlandstalig
BindwijzeGebonden uitgave in cassette
Formaat25 x 34,5 cm
Omvang640 pagina’s
Illustraties300 illustraties in kleur
VerschenenOktober 2009
ISBN978 90 6868 509 1

NIET MEER LEVERBAAR

Uitgave in samenwerking met de Technische Universiteit Delft, het Nieuwland Erfgoedcentrum Lelystad en de provincie Flevoland

De Polderatlas van Nederland is een mijlpaal in het onderzoek naar het polderlandschap van het Nederlandse laagland. Met meer dan 500 kaarten, tekeningen en luchtfoto’s wordt de overweldigende rijkdom van het polderlandschap blootgelegd.

De meer dan 4.000 polders van het Nederlandse laagland zijn alle in deze atlas systematisch getekend, zowel in hun waterstaatkundige bepalingen als in hun ruimtelijke vorm. In één landsdekkende en gedigitaliseerde kaart zijn alle polders terug te vinden met behulp van coördinaten en bijbehorende registers. Aan de hand van 17 voorbeelden worden de vormkenmerken van de verschillende typen polders blootgelegd en typologisch geduid. Hiermee levert de atlas een landschappelijke bouwdoos voor het begrijpen en ontwikkelen van het polderlandschap. In deze baanbrekende studie van de gehele polderreeks, vanaf het ontstaan van de eerste polders tot aan Zuidelijk Flevoland, staat de landschapsarchitectuur centraal. De scheppende arbeid die nodig was om van het nieuwe land, verkregen door ontginning, bedijking en drainage, een bewoonbaar, eigen en mooi cultuurlandschap te maken. De atlas is in die zin ook een weergave van de state of the art in het vakgebied.

Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden