Architectuur en stedenbouw

De toekomst van Nederland - De kunst van richting te veranderen

Floris Alkemade

Prijs € 16,95
TaalNederlands
BindwijzeGebonden
Formaat13 x 20,5 cm
Omvang144 pagina’s
Illustraties45 illustraties in kleur
VerschenenApril 2020
ISBN978 90 6868 807 8

Uitgave in samenwerking met Atelier Rijksbouwmeester, Den Haag

Nederland staat voor een aantal complexe vraagstukken. De klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, de overstap naar hernieuwbare energie, het nijpende tekort aan woningen en de verduurzaming van de landbouw. Als rijksbouwmeester is Floris Alkemade direct betrokken bij studies die zich richten op de toekomst van Nederland. In dit boek beschouwt hij in het licht van de grote vragen die op ons afkomen het belang en de aard van de achterliggende culturele thema’s.

Nederland neemt ten opzichte van de globale vragen een unieke positie in, waarbij de noodzaak om te veranderen in essentie een sociaal-maatschappelijke vraag is. De auteur betoogt dat onze hedendaagse welvaart zo’n onvoorstelbare vlucht heeft genomen dat iedere verandering allereerst als een bedreiging wordt ervaren. Juist nu het vermogen om van richting te veranderen aangesproken moeten worden.

De krachtigste motor voor verandering is het oproepen van verlangen naar verandering. Verbeeldingskracht is daarbij essentieel. Niet de wereld bepaalt wie we zijn, maar omgekeerd, met onze verhalen vormen we de wereld.

Floris Alkemade (1961) is architect en stedelijk ontwerper. Na zijn afstuderen bij Rem Koolhaas aan de TU Delft was hij 18 jaar lang verbonden aan het bureau OMA. Hij trad op 1 september 2015 aan als rijksbouwmeester.

In de media

Dinsdag 1 september in Kunststof, radio 1: https://www.nporadio1.nl/podcasts/kunststof/81417-floris-alkemade-rijksbouwmeester

Journalist Mark Hendriks in gesprek met Floris Alkemade:

http://www.collegevanrijksadviseurs.nl/actueel/nieuws/2020/04/21/floris-alkemade-over-de-toekomst-van-nl

Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden