Kunst en design

Frits Lugt 1884-1970 - Leven voor de Kunst

J.F. Heijbroek

Prijs € 39,90
TaalNederlands
BindwijzeGebonden
Formaat16 x 24 cm
Omvang480 pagina’s
Illustraties200 illustraties in kleur
VerschenenDecember 2010
ISBN978 90 6868 551 0

Uitverkozen tot een van De Best Verzorgde Boeken 2010

Leven voor de kunst is het levensverhaal van de markante verzamelaar, kunsthandelaar, onderzoeker en auteur Frits Lugt (1884-1970). Van 1901 tot 1915 was hij werkzaam bij een Amsterdams veilingbedrijf, dat mede door zijn impulsen tot grote bloei kwam. Vanaf 1915 verzamelde hij zelf schilderijen, tekeningen, prenten en antiquiteiten. Hij beperkte zich hierbij niet tot grote kunstenaars zoals Rembrandt, Dürer, Rubens, Van Dijck en Watteau, maar slaagde er ook in uitzonderlijke kunstwerken van kleinere meesters te bemachtigen. Daarnaast publiceerde hij een aantal kunsthistorische standaardwerken die nog niets aan waarde hebben ingeboet.
Leven voor de kunst is het verhaal van Lugts zoektocht, om niet te zeggen jacht, naar kunstwerken en geeft ook een schets van zijn persoonlijk leven in relatie tot zijn familie, zijn vrienden, kunstverzamelaars en musea in Europa en Amerika.
In 1947 bracht Frits Lugt zijn verzameling onder in een stichting, de Fondation Custodia. Nog geen tien jaar later richtte hij, samen met de Nederlandse staat, in Parijs het fameuze Institut Néerlandais op, waar veel bekende Nederlanders hebben gelogeerd. Dit boek maakt de balans op van het leven van een kunstverzamelaar die met zijn gedrevenheid vanuit het niets een unieke, openbare collectie met een blijvende waarde heeft opgebouwd.

J.F. Heijbroek (1949) is conservator bij het Rijksmuseum en schreef diverse boeken en artikelen over de kunsthandel en de verzamelgeschiedenis.

In samenwerking met Fondation Custodia, Parijs.

In de media

Frits Lugt – Leven voor de kunst is uitstekend gedocumenteerd, vlot geschreven en prachtig vormgegeven’.

– Adrienne Quarles van Ufford in Museumtijdschrift

‘Zeer lezenswaardige, gedetailleerde en perfect gedocumenteerde biografie (…). Monument voor een vaderlands stiefkind’.

– Sjoerd van Faassen in Den Haag Centraal

‘Voorbeeldig uitgegeven’.

– Karel Ankerman in Het Financieele Dagblad

Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden