Geschiedenis / Amsterdam

Gedetailleerde Kaarten van Amsterdam (Uitverkocht)

Marc Hameleers

Prijs € 19,95
TaalNederlands
BindwijzeGebonden uitgave
Formaat24,8 x 33,5 cm
Omvang288 pagina’s
Illustraties250 illustraties in kleur
VerschenenOktober 2015
ISBN978 90 6868 686 9

Uitgave in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam

Na het succes van de in 2013 gepubliceerde boeken Kaarten van Amsterdam 1538-1865 en Kaarten van Amsterdam 1866-2012 (niet meer leverbaar) verschijnt nu Gedetailleerde Kaarten van Amsterdam.

Beschrijven de eerste delen grote en kleine overzichtskaarten waar de hele stad op wordt afgebeeld, in dit derde deel ligt het accent anders. Centraal staan de kaarten die onderzoekers naar de geschiedenis van Amsterdam het meest gebruiken. Het gaat om kaarten die zo gedetailleerd zijn dat er, zeker bij de hedendaagse stadsgrenzen, honderden bladen nodig zijn om Amsterdam af te beelden. Die kaartbladen tonen stukjes van de stad waarop alle percelen, huizen, tramrails en soms zelfs straatmeubilair voorkomen. Ze zijn niet alleen van belang voor het onderzoek naar de geschiedenis van de stad als geheel, maar zijn ook te gebruiken door de genealoog die wil weten waar precies het huis van zijn betovergrootvader stond.

Voorbeelden zijn de bekende kaarten van Cornelis Anthonisz. (1544), Pieter Bast (1597) en Balthasar Florisz. van Berckenrode (1625). Het zijn ware juweeltjes, waarop alle huizen individueel en in opstand werden ingetekend. Daarnaast kennen we de zeventiende-eeuwse uitgiftekaarten die samen het oudste beeld van de grachtengordel tonen, de prachtig gedecoreerde achttiende-eeuwse buurtatlassen en de zeer gedetailleerde, handgetekende kaarten van de diensten Bouw- & Woningtoezicht en Publieke Werken die in de twintigste eeuw verschenen. Samen geven ze een schitterend totaalbeeld van Amsterdam over een periode van bijna vijf eeuwen.

In de media

“Het boek is prachtig uitgegeven in een vormgeving die aansluit op Amsterdam in kaarten 1 en 2. Ook nu is de uitgave royaal geïllustreerd, zoals past bij een boek over kaarten, met fraaie vergrotingen, waarop niet alleen de detaillering mooi is te zien, maar die ook het vakmanschap van de makers tonen.”

Kees van Grootheest in Caert Thresoor 2016 – 1

Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden