Historische stedenatlassen

Historische atlas van Zwolle - Ster in de IJssel-Vechtdelta

Frank Inklaar, Henry Kranenborg, Herman Reezigt

Prijs € 31,95

Deze atlas beschrijft de ruimtelijke ontwikkeling van Zwolle aan de hand van kaarten, cartografische reconstructies, schilderijen en foto’s. In 35 overzichtelijke hoofdstukken wordt een schat aan archeologische, historische en stedenbouwkundige informatie gepresenteerd.

Begonnen rond 800 op een dekzandrug aan het riviertje de Aa, in de IJsseldelta, groeide Zwolle uit tot regionaal marktcentrum en handelsknooppunt tussen oost en west. Vanaf ongeveer 1350 beleefde de stad een bloeiperiode dankzij de goede verbindingen met Holland en het Duitse Hanzegebied.

In de Republiek was Zwolle een voorname post in het Hollandse stedensysteem, waaraan de stervormige verdedigingswerken nog altijd herinneren. Langzaam werden de rivalen Kampen en Deventer voorbijgestreefd. Als hoofdstad van Overijssel verwierf Zwolle in de negentiende eeuw een nieuw aanzien: het werd een voorname bestuursstad. De industrialisatie kwam moeizaam op gang, maar mede door aansluiting op het spoorwegnet bleef de stad een belangrijk knooppunt van verkeer en handel.

Toen in 1967 een groot deel van de gemeente Zwollerkerspel werd ingelijfd, kreeg Zwolle de ruimte voor grootschalige uitbreidingen, zoals Zwolle-Zuid. Na 2000 bleef de stad groeien: ruimtelijk met de bouw van Stadshagen, maar ook economisch. Regio Zwolle, een samenwerkingsverband van tweeëntwintig gemeenten in vier provincies, heeft zich als scharnier tussen oost en west tot vierde economische topregio van Nederland ontwikkeld.

In de media:

‘De atlas toont haarfijn de ontwikkeling van Zwolle aan de hand van beschikbare topografische kaarten; van de oudste uit 1565 tot aan de allerlaatste, die de toekomstige groei laat zien. (…) “Ook hebben we op basis van informatie van archeologen en uit boeken, kaarten gemaakt van de stad in 1450, 1350 en 1250,” aldus Herman Reezigt. Dat maakt deze atlas van Zwolle tot een “uniek werk”.’ – De Stentor

Bekijk hier het fragment van rtv focus Zwolle over het boek.

TaalNederlands
BindwijzeGebonden
Formaat24,5 x 33
Omvang80 pagina’s
Illustraties150 illustraties in kleur
Verschijningsdatum25 oktober 2023
ISBN9789068688566

Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden