Geschiedenis / Architectuur en stedenbouw

Huis Nolet omslag voor

Huis Nolet. Bouwkunst als ambitie

Paula van der Heiden, Krijn van den Ende

Prijs € 39,95

In 1804 verrees aan de Lange Haven in Schiedam een monumentaal woonhuis met een deftige voorgevel en een dubbele hardstenen bordestrap uitgevoerd in neoclassicistische stijl. De opdracht tot de bouw was afkomstig van Cornelis Nolet, telg uit het bekende Schiedamse brandersgeslacht.

Architect Jan Giudici tekende voor het ontwerp, passend in de Hollandse traditie: ingetogen en sober aan de buitenzijde en rijk vanbinnen. Achter de fraaie geprofileerde voordeur op de bel-etage ligt een monumentale gestuukte gang met marmeren vloerplaten en dubbele deuren die toegang geeft tot luisterrijke ontvangstvertrekken.

Door het gebruik als kantongerecht in de twintigste eeuw werd het tot dan toe gaaf bewaarde monument meerdere malen verbouwd en werd een deel van het achterhuis gesloopt vanwege funderingsproblemen. Door een zeer gelukkig toeval kwam het pand in 2013 opnieuw in bezit van de familie Nolet en daarmee werd dit cultureel erfgoed veiliggesteld.

Een uitgebreid vooronderzoek in archieven en onderzoek in en om het pand leverden een grote hoeveelheid informatie op die gebruikt werd voor de restauratie, die in dit boek door meerdere vakkundige auteurs wordt belicht.

TaalNederlands
BindwijzeGebonden
Formaat17,8 x 22,2 cm
Omvang348 pagina’s
Illustraties275 illustraties in kleur
Verschijnt15 mei 2023
ISBN9789068688573
Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden