Architectuur en stedenbouw / Amsterdam

Jongens, maak het maar mooi - Stadsontwikkelaar en ambtenaar in Amsterdam 1963-1986

Max van den Berg

Prijs € 22,50
TaalNederlands
BindwijzePaperback met flappen
Formaat17 x 22 cm
Omvang240 pagina’s
Illustraties75 illustraties in kleur
VerschenenNovember 2016
ISBN978 90 6868 722 4

Uitgave i.s.m. het Van Eesterenmuseum
Er zijn weinig mensen die zo belangrijk voor de stad Amsterdam zijn geweest als stedenbouwkundige Max van den Berg (1938-2016). Hij was een carrière-ambtenaar die meer invloed had dan menig politicus. Wethouders kwamen en gingen, maar hij bleef een kwart eeuw op zijn post.

Van den Berg schreef vorig jaar een boek over de periode 1963-1986, waarin hij als ambtenaar werkte bij de Dienst Publieke Werken, Afdeling Stadsontwikkeling. Het is een persoonlijk verhaal, met prachtige inzichten in de werkwijze van veranderende diensten en politieke verhoudingen in een turbulente periode in de stedenbouwkundige geschiedenis van Amsterdam (Noord, Nieuwmarkt, vernieuwing van de binnenstad en geplande grote doorbraken).

Het boek biedt een tegenwicht aan recente geschiedschrijving over de stadsvernieuwing in de periode 1960-1980 waarin ambtelijke diensten verdacht worden gemaakt en eenzijdig de kant wordt gekozen van actievoerders van destijds.

– ‘Zonder Max van den Berg was de Universiteit van Amsterdam naar een buitenwijk verdwenen, het Vondelpark een kleine oase geweest tussen kantoren die nu aan de Zuidas staan en de Jordaan gesloopt.’
Peter de Waard in de Volkskrant

– ‘Planoloog met hart voor de stad in roerige tijden.’
 Ton Damen in Het Parool

Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden