Architectuur en stedenbouw

Kees Rijnboutt – architect: What shall we do with all this useless beauty?

Jan van Grunsven

Prijs € 49,50
TaalNederlands/Engels
BindwijzeGebonden 
Formaat24 x 30 cm
Omvang362 pagina’s
Illustraties250 illustraties overwegend in zwart wit
VerschenenNovember 2015
ISBN978 90 6868 693 7

Over gebouwen en hun omgeving, over wat gebouwen betekenen voor hen die er gebruik van maken, over de atmosfeer van het gebouw dat is gemaakt en wat daarvan nog resteert op de dag van vandaag, daarover gaat dit boek.

De beschreven gebouwen zijn van de hand van Kees Rijnboutt. Uit zijn omvangrijke oeuvre, dat loopt van 1964 tot aan vandaag, is een selectie gemaakt van bijna dertig werken. Van elk van die werken zijn nieuwe foto’s gemaakt, voor het merendeel in zwart-wit, die de gebouwen en hun omgeving tonen in hun huidige staat. Sommige gebouwen zijn in de loop der jaren ‘verbouwd’ of op diverse wijzen ‘aangepast’. Andere gebouwen lijken nauwelijks veranderd.

Wie het oeuvre van Kees Rijnboutt in ogenschouw neemt, ziet onwillekeurig een parallel met de geschiedenis van de Nederlandse bouwproductie van de laatste vijftig jaar. Gedurende die periode neemt Rijnboutt in persoon en werk significante posities in, niet alleen als architect, maar ook vanuit zijn hoedanigheid als Rijksbouwmeester, stadsstedenbouwer of supervisor.

Nergens militant of drammerig van toon, getuigt het boek van de noodzaak van een architectuur die verantwoordelijkheid wil dragen voor wat de samenleving van die architectuur vraagt, van het telkens herbevragen van doel en middelen, in elke periode en situatie opnieuw.

In de media

Op architectuur.org een mooie bespreking: klik hier.

Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden