Architectuur en stedenbouw

Klein wonen - Small Homes

Jacqueline Tellinga

Prijs € 24,95
TaalNederlands
BindwijzePaperback
Formaat15,5 x 22 cm
Omvang320 pagina’s
Illustraties250 illustraties in kleur
VerschenenSeptember 2019 – Tijdelijk niet leverbaar
ISBN978 90 6868 783 5

Uitgave in samenwerking met gemeente Almere/Woningbouwatelier

Wordt klein wonen het nieuwe gewoon? Ruim vier van elke tien mensen zal midden deze eeuw alleenwonend zijn. Alle reden om aan klein wonen
aandacht te geven. In 2016 startte in Almere de BouwEXPO Tiny Housing met een ideeënprijsvraag. Iedereen kon meedoen. De winnaars bouwden zestien huisjes. Sommige zijn vrijstaand, andere zijn geschakeld dan wel gestapeld. Ze zijn allemaal als echte woningen vergund en bewoond. De huisjes zijn een inspiratiebron voor klein wonen elders. Op lege plekken, als inbreiding, op daken, of als volwaardige nieuwbouwbuurten.
Dit boek documenteert deze huisjes. Ook passeert het maakproces de revue: van bestemmingsplan, welstand tot verkavelingsplan. Van grondovereenkomsten, tijdelijk gebruik, omgevingsvergunning tot de gelijkwaardigheidsbepaling in het Bouwbesluit.

ENGLISH TEXT
Will tiny housing become the new normal? By the middle of this century, more than four out of every ten people will live alone. All the more reason to examine the development of small homes. The BouwEXPO Tiny Housing started in 2016 with a competition, open to everybody. The winners built sixteen houses, some free-standing or semi-detached, others in the form of apartments. All homes received residential building permits and are now lived in. They have become a source of inspiration for tiny housing initiatives elsewhere – on vacant sites as infill developments or on roofs, or as full-fledged new-build neighbourhoods.
This book documents the houses and charts the production process: from development plan, design review procedure to site layout. From land lease
agreements, temporary use, environmental permit to the equivalence provision in the Dutch Buildings Decree.

In de media

“In het boek worden de Tiny Houses uitgebreid gedocumenteerd, met onder meer een terugblik op de prijsvraag, de aanloop tot de realisatie en het bouwen zelf. Ook komen bewoners aan het woord over hun kleine stulpje.”
Ron Weessies, Architectenweb.nl


In het verslag van Klein-huis bewoner Hendrik Jan de Wit wordt het project en het boek nader toegelicht: hendrik-jan-de-wit.nl 


“De publicatie brengt het geslaagde experiment in beeld. De totstandkoming van de 16 projecten wordt uitgebreid beschreven en geeft goed inzicht in de creativiteit en vernuft van de architecten om binnen het beperkte woonoppervlak te voldoen aan de wensen van de bewoners en de regels van het Bouwbesluit.
Wim Vierling, Platform 31
 

“Klein Wonen – Small Homes brengt BouwEXPO op een verfrissende manier in woord en beeld. (…) een absolute aanrader (is) voor mensen die erover denken om een tiny house te bouwen of er in een te gaan wonen.”
Mischa Brendel, Technisch Weekblad

Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden