Kunst en design

Op 't duin - 100 duingedichten en 100 duingezichten

Prijs € 24,95

Tijdelijk niet leverbaar: herdruk verschijnt november 2022

Auteur(s)Nicolaas Matsier, Helmi Goudswaard en Boudewijn Bakker
UitgaveHerdruk in 2022
TaalNederlands
BindwijzePaperback met flappen
Formaat17 x 22 cm
Omvang256 pagina’s
Illustraties100 illustraties in kleur
VerschenenApril 2015 (5e druk voorjaar 2022)
ISBN978 90 6868 666 1

De duinen langs de Nederlandse en Vlaamse kust zijn eeuwenoud. Ze vormen een uniek landschap: ‘Hollandse wildernis’, deels in cultuur gebracht, dor maar afwisselend en rijk aan schoonheid. Een landschap dat verandert, verstuift, afkalft en weer groeit. Ook de blik van de dichter en de beeldend kunstenaar op het duin is veelzijdig en aan verandering onderhevig.

Voor dit boek deden de auteurs een gulle greep uit duingedichten en duingezichten. Van Constantijn Huygens tot Bernlef en van Jan van Goyen en Jan Toorop tot hedendaagse schilders. Ze groepeerden ze in rubrieken, die de lezer zullen inspireren om tijdens duinwandelingen met andere ogen naar deze ‘Hollandse bergen’ te kijken.

Hoe verhoudt het landschap in de beeldende kunst zich tot dat in de dichtkunst? Zijn er verschillen en veranderingen merkbaar in natuurbeleving? Op deze en andere vragen wordt ingegaan in de twee begeleidende essays.

In de tentoonstelling Op ’t duin – 100 duingedichten en 100 duingezichten toonde het Haags Historisch Museum in samenwerking met het Letterkundig Museum van 7 april t/m 15 september 2015 de fascinatie voor het duinlandschap in meer dan 80 kunstwerken en vele gedichten. 

Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden