Kunst en design / Amsterdam

Vincent van Gogh 400 dagen in Amsterdam

Nienke Denekamp

Prijs € 14,95
TaalNederlands
BindwijzePaperback met flappen
Formaat17 x 24 cm
Omvang80 pagina’s
Illustraties60 illustraties in kleur
VerschenenDecember 2015
ISBN978 90 6868 692 0

Uitgave in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam

Voordat Vincent van Gogh de kunstenaar werd die we nu kennen, verbleef hij ruim een jaar in Amsterdam voor zijn studie theologie; hij wilde predikant worden. Hij schreef in deze periode vele openhartige brieven aan zijn broer Theo. Nienke Denekamp deed research naar de periode dat Van Gogh woonde in de hoofdstad en dacht dat hij dominee zou worden, en nog niet wist dat hij eigenlijk een schilder was.

De brieven aan zijn broer – met prachtige beschrijvingen van de stad aan de hand van verschillende schilderijen en prenten – vormen het uitgangspunt van Vincent van Gogh, 400 dagen in Amsterdam. We kruipen in de huid van de jonge Van Gogh die in Amsterdam overal om zich heen schilderijen waarnam en op die manier de stad schilderde, niet in verf maar in woorden.

We zien, met dank aan de fotografie die aan het eind van de negentiende eeuw losbarstte, de stad aan de vooravond van de Tweede Gouden Eeuw. De bouw van het Centraal Station was in  vergevorderde staat, het Concertgebouw stond in de steigers, er werden nieuwe wijken aan­gelegd en het Rijksmuseum opende zijn deuren. Treed in de voetsporen van Van Gogh en ontdek het bruisende Amsterdam van rond 1900.

Tentoonstelling Stadsarchief Amsterdam: 18 december 2015 tot en met 6 maart 2016

Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden