Filosofie en algemene non-fictie

Wat is God? Wetenschappers & kunstenaars op zoek

Ton de Kok

Prijs € 19,95
TaalNederlands
Bindwijzepaperback
Formaat13,5 x 21 cm
Omvang320 pagina’s
Illustraties
VerschenenFebruari 2017
ISBN978 90 6868 729 3

Waarom is er iets en niet niets? Een adembenemende gedachte voor wie er even bij stilstaat. En omdat er iets is: het universum, de wereld, huis, tuin en keuken, stellen we ons vaak de beklemmende vraag wat eigenlijk de zin van dit alles is. Vijfentwintighonderd jaar lang hebben filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars met dat mysterie geworsteld.

Na de filosofen en schrijvers uit zijn eerste boek sluit Ton de Kok zijn zoektocht naar het Westerse rationeelreligieuze denken over het bestaansmysterie af met wetenschappers en kunstenaars. Ook dit boek kan à la carte worden gelezen. Iedere individuele worsteling heeft een uniek karakter. Wilt u weten hoe religieus de toppers onder de wetenschappers waren, lees dan de relativiteitstheoreticus Albert Einstein en de kwantumtheoreticus Max Planck. Vraagt u zich af hoe kunstenaars het bestaansmysterie in hun werk uitbeeldden, sla dan Munch, Van Gogh en Mahler op. Wilt u over mooie religiositeit lezen, pak dan Arvo Pärt.

Ook de portretten van onder meer de psychiaters Sigmund Freud en Herman van Praag, en de nanofysicus Cees Dekker zijn pareltjes om te lezen. Ton de Kok geeft met een journalistieke pen in een persoonlijk document een boeiend beeld van de bestaansworsteling van 25 wetenschappers en kunstenaars met de vraag Wat is God?

In de media

‘De Kok is erin geslaagd een fascinerend boeket van denkers samen te stellen, onder wie Darwin, Einstein, Max Planck, Piet Mondriaan, Mark Rothko, maar ook de psychiaters Sigmund Freud en Herman van Praag en de nanofysicus Cees Dekker.’
– de Volkskrant

“Wat een verschrikkelijk mooi boek! Het is de manier waarop De Kok de personen beschrijft en benadert.
Geen systematische uiteenzetting volgens een bepaalde methodiek, maar persoonlijk, vrij associërend, open en eerlijk, recht voor z’n raap. Het boek leest als een thriller.
(…) Het staat bol van de levensvragen: Is er een God? Is die persoonlijk of onpersoonlijk? Waarom is er iets en niet niets? Valt er iets te hopen? Is er troost? Is er zin of zinloosheid? Hoe te leven met de absurditeit van het menselijk bestaan? Enzovoorts.”
– Narthex, tijdschrift voor levensbeschouwing en educatie

“Vlot en pittig geschreven, laat het boek je binnengluren in het genie van grote persoonlijkheden.”
– Kerknet.be (Lees hier de hele recensie)

Toegevoegd aan de winkelwagen Sluiten Bestelling afronden